luni, 15 octombrie 2012

Concert Filarmonica Banatul, 19 octombrie, ora 19, Sala Capitol


Filarmonica „Banatul” Avancronica de concert Vineri 19 OCTOMBRIE Ora 19
            Anul acesta se împlinesc 100 de ani dela naşterea lui John Milton Cage Jr, şi 20 dela moartea sa. Acest compozitor american, teoretician al muzicii şi scriitor, a fost un artist deosebit care a influenţat epoca în care a trăit. Să spunem pentru început că printre profesori i-a avut pe Henry Cowel şi pe Arnold Schönberg, ambii binecunoscuţi pentru radicalismul inovaţiilor introduse în muzică.
            Stimulat şi de ideile lor, Cage devine după Al Doilea Război Mondial un lider al muzicii avangardiste. După ce a studiat filozofia indiană, texte clasice chineze şi Budismul Zen, el se apropie mult de muzica aleatorie, de muzica cu schimbări controlate, după care în cartea sa Muzica experimentală, susţine că nu doreşte să pună ordine în haosul notelor, ci să creeze o muzică precum o afirmaţie de viaţă.
            Aceste cuvinte sunt mai uşor de înţeles dacă spunem că John Cage a fost creatorul indeterminaţiei în muzică, un concept care se referă la o variantă a esteticului prin care se dizolvă proprietăţile sunetului muzical într-un fluid care elimină controlul compozitorului asupra materialului său de lucru.
            Faţă de muzica aleatorie, care nu elimină controlul compozitorul asupra discursului şi care are o limită în posibilităţile de exprimare ale executantului, indeterminarea se referă la o libertate mare la care contribuie compozitorul, interpretul, neobişnuitul ce ne înconjoară şi sunetele din preajmă.
            Toate acestea vor fi exprimate viu şi mai pe înţeles în concertul de vineri seara condus de maestrul Paul Mann. Pe lângă Concertul pentru percuţie şi orchestră compus de Violeta Dinescu, unde solist va fi percuţionistul Doru Roman şi lucrarea lui Lucian Meţianu, „Cage in Cage” pentru pian şi percuţie, la care îşi va da concursul alt solist al Filarmonicii „Banatul”, pianistul Sorin Petrescu, în program mai sunt trei lucrări ale lui Cage.
            Anotimpurile, balet într-un act, ne aminteşte de unul dintre părinţii dansului modern, Merce Cunningham, partenerul de viaţă al lui Cage.                                                                     A doua lucrare se intitulează 4`3`` şi a fost un şoc la premieră. A fost scrisă în 1952 şi se petrece în absenţa sunetelor.Orchestranţii sunt prezenţi pe scenă şi nu fac nimic patru minute şi trezecişitrei de secunde. El spunea că nu este tăcere absolută, că muzica există în cadru, formată din fiinţele vii care tac pe scenă şi în sală. Concertul simfonic se va încheia cu lucrarea Suite for Toy Piano, orchestrată de Lou Harrison.

Mircea Tătaru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu